World Class Textile Producer with Impeccable Quality

Плетените ткаенини главно се направени од влакна од каков состав

Плетените ткаенини главно се направени од влакна од каков состав
  • Dec 14, 2022
  • Индустриски увиди

Главните компоненти на плетените ткаенини вклучуваат: памук, вискоза, полиестер, акрилик, најлон, коноп, волна, свила, спандекс и така натаму.

Кои се дефинициите и карактеристиките на различните суровини?

1. Памучни влакна

Памучните влакна се вид на семенски влакна направени со издолжување и згуснување на епидермалните клетки на оплодената јајце клетка, што е различно од обичните влакна. Нејзината основна компонента е целулоза. Целулозата е природен полимер. Содржината на целулоза во нормалниот зрел памук е околу 94%. Покрај тоа, содржи мала количина полипетални, восок, протеини, масти, супстанции растворливи во вода, пепел и други поврзани организми. Памук влакна има висока јачина, добра пропустливост на воздухот, слаба отпорност на брчки и слаба затегнувачка особина. Добра отпорност на топлина, втор по конопот; Слаба отпорност на киселина, ја разредува отпорноста на алкали на собна температура; Има добар афинитет за боја, лесно боење, целосна хроматографија и светла боја. Бидејќи памучните влакна имаат толку многу одлични својства, тие се исто така една од најважните суровини за текстилната индустрија.

2. Вискоза

Вискозата, позната и како човечки памук, е вид на вештачки влакна. Влакното од вискоза е главната разновидност на вештачки влакна и втората најголема разновидност на хемиски влакна во Кина. Главната суровина на вискозните влакна е хемиската пулпа, вклучително и пулпа од памук и дрвна маса. Чистата целулоза се одвојува и се регенерира со хемиска реакција. Вискозното влакно има добро хигроскопско својство, под општи атмосферски услови. Стапката на обновување на влагата е околу 13%. По хигроскопско проширување, дијаметарот може да се зголеми за 50%, така што ткаенината од вискоза се чувствува тешко по вода, стапката на собирање е голема. Хемискиот состав на вискозното влакно е сличен на памукот, па затоа е поотпорен на алкали од киселина, но отпорноста на алкали и отпорноста на киселина се полоши од памукот. Својството на боење на вискозните влакна е споредливо со она на памукот. Вискозното влакно има добро хигроскопско својство, лесно се обојува, не е лесно да се генерира статички електрицитет и има добра пределивост, што е широко користено во различни области на текстил, облека и други полиња.

Ткаенината изработена од влакна од вискоза е мека, мазна, дише и удобна за носење. Има светла боја и добра издржливост на бојата по боење. Погоден за правење долна облека, горна облека и разновидни украсни материјали.

3. Акрилни влакна

Акрилното влакно е синтетичко влакно направено од полиакрилонитрил или кополимер на акрилонитрил кој содржи повеќе од 85% акрилонитрил. Еластичноста на акрилните влакна е добра. Издолжување 20% од стапката на отскокнување сè уште може да одржи 65%, меки навивања и меки. Акрилното влакно има одлична цврстина, а неговата цврстина се намалува само за 20% кога е изложена на отворено една година. Перформансите на акрилни влакна е многу сличен на волната. Задржувањето на топлината е за 15% поголемо од волната, позната како вештачка волна. Има предности на мекост, надуеност, лесно боење, светла боја, отпорност на светлина, антибактериски, не се плаши од инсекти и сл. Според барањата за различни намени, може да биде чисто предење или измешано со природни влакна. Неговиот текстил најчесто се користи во облека, декорација, индустрија и други области.

4. Полиестер

Полиестерското влакно е синтетичко влакно произведено со предење полиестер што претставува поликондензација на органска двобазна киселина и двобазен алкохол. Измислен во 1941 година, тој е првата голема сорта на синтетички влакна. Полиестер влакна е најголемата предност на отпорноста на брчките и конформалната особина е многу корисна, со висока јачина и еластична способност за обновување. Силен и издржлив е, отпорен на брчки, не се пегла, не се лепи. Полиестерските влакна имаат супериорна цврстина, висок модул и мала апсорпција на вода. Широко се користи како граѓанска ткаенина и индустриска ткаенина. Како текстилен материјал, основните полиестерски влакна може да се предат чисто и особено се погодни за мешање со други влакна. Може да се меша со природни влакна како памук, коноп и волна, како и со дополнителни хемиски основни влакна како вискоза, ацетат и полиакрилонитрил. Ткаенините слични на памук, волнени и рамни ткаенини изработени од чисто предење или мешање генерално ги имаат оригиналните одлични карактеристики на полиестерските влакна, како што се отпорност на брчки и држење на набори, стабилност на димензиите, отпорност на абење и можност за носење на ткаенината што може да се пере, додека оригиналните недостатоци на полиестерските влакна, како што се статичкиот електрицитет и тешкотиите при боење во обработката на текстилот, слабата апсорпција на пот и пропустливоста на воздухот, и лесното топење во дупки во случај на Марс, итн. Може да се ублажи и подобри со мешавината на хидрофилна влакна до одреден степен. Полиестерски извиткан филамент главно се користи за ткаење на различни ткаенини слични на свила. Исто така, може да се проткае со природни влакна или хемиско главно предиво, или со свила или други хемиски влакна. Ова испреплетување одржува низа предности на полиестер.

Пивото со текстура од полиестер (главно ниско еластично DTY) се разликува од обичните предиво со полиестерски филаменти со висока мекиност, големо стегање, силна влакнест, мекост и високо еластично издолжување (до 400%). Ткаенината има карактеристики на сигурно зачувување на топлина, добра покривка и завеса, мек сјај и така натаму. Посебно е погоден за ткаење ткаенини од костими како што се волнени ткаенини и серж, надворешни облеки, палта и разни украсни ткаенини како што се завеси, чаршафи, ткаенина за софа и така натаму.

5. Најлон

Најлон, познат и како Полиамид, беше развиен од извонредниот американски научник Каротерс и научно-истражувачки тим под негово водство. Тоа беше прв пат синтетички влакна во светот. Најлон е збор за полиамидни влакна (најлон). Појавата на најлон прави текстилот да изгледа сосема нов. Неговата синтеза е голем пробив во индустријата за синтетички влакна, но исто така многу важна пресвртница во хемијата на полимерите. Најистакнатата предност на најлон е тоа што отпорноста на абење е поголема од сите други влакна, отпорноста на абење е 10 пати поголема од памукот, 20 пати поголема од волната, малку додадете малку најлонски влакна во измешаната ткаенина, може значително да ја подобри нејзината отпорност на абење , кога се протега до 3-6%, стапката на обновување на еластичноста може да достигне 100%; Може да издржи десетици илјади свиткување без да се скрши. Јачината на најлонските влакна е 1-2 пати поголема од онаа на памукот, 4-5 пати поголема од онаа на волната и 3 пати поголема од онаа на вискозните влакна. Сепак, полиамидното влакно има слаба отпорност на топлина и светлина и слабо задржување, поради што облеката не е толку јасна како полиестер. Најлонските влакна може да се измешаат или чисто предат во разновидна трикотажа. Најлонската нишка се користи во плетење и свила индустрија, како што се најлонски чорапи, најлонска газа, комарец мрежа, најлонска чипка, најлонска растеглива најлонска горна облека, најлонска свила или проткаени свилени производи. Најлонските основни влакна најчесто се користат за мешање со волна или други производи од волна од хемиски влакна за да се направат различни ткаенини отпорни на абење.

6. Ленено влакно

Лненото влакно е влакно добиено од бројни ленени растенија. Лененото влакно е целулозно влакно чија ткаенина има слични својства на памукот. Лененото влакно (вклучувајќи рами и лен) може да се предат чисто или да се измешаат во ткаенини. Ленот има карактеристики на висока јачина, ефективна апсорпција на влага и силна топлинска спроводливост, особено јачината на првото природно влакно. лененото влакно ги има предностите што другите влакна се неспоредливи: има функција на добра апсорпција и вентилација на влага, брза топлина и спроводливост, ладно и остра, потењето не е блиску, лесна текстура, силна јачина, спречување на инсекти и мувла, помалку статички електрицитет. , ткаенина не е лесно да се загадува, мека и дарежлива боја, груба, погодна за излачување и лачење на човечка кожа. Сепак, развојот на ленените влакна е ограничен поради неговата незначителна еластичност, отпорност на туткање, отпорност на триење и чувство на гребење. Сепак, со развојот на различни технологии за пред-третман и пост-обработка, некои од неговите природни дефекти се значително подобрени. Истражувањата покажуваат дека меѓу многу текстилни влакна, ленените влакна се природни влакна со најголема потенцијална функција. ленените влакна отсекогаш биле едно од главните текстилни влакна во Кина и уживаат висока репутација во светот.

7. Волна

Волната главно се прави од протеини. Човечката употреба на волна може да се проследи уште во неолитското доба, од Централна Азија до Медитеранот и други делови од светот се шират, со што стана главен текстилен материјал во Азија и Европа. Волнените влакна се меки и еластични и може да се користат за правење ткаенини како што се волна, волна, ќебиња, филц и облека. Производите од волна се богати на допир, добро зачувуваат топлина, удобни за носење и така натаму. Волната е суштинска суровина во текстилната индустрија. Има предности на добра еластичност, издржлива апсорпција на влага и добро зачувување на топлина. Но, поради високата цена, тоа е употреба во мешавина од памук, вискоза, полиестер и други влакна. Волнениот текстил е познат по својот опуштен стил на елеганција и удобност, а особено кашмирот има репутација на „меко злато“.

8. Свила

Свилата, позната и како сирова свила, е еден вид природно влакно. Човекот користел едно од главните животински влакна. Свилата е дел од производите на древната кинеска цивилизација. Свилата е најлесното, најмекото и најфиното органско влакно во природата. Може лесно да се врати во првобитната состојба откако ќе се отстрани од надворешна сила. Свилената ткаенина има одлична пропустливост на воздухот и пропустливост на влага. Свилата главно се состои од животински протеини и е богата со 18 видови есенцијални амино киселини за човечкото тело, кои можат да ја поттикнат виталноста на клетките на кожата и да го спречат стврднувањето на крвните садови. Долготрајното носење свилена ткаенина може да го спречи стареењето на кожата и има посебен ефект против чешање на некои кожни болести. Свилената ткаенина има репутација на „втора кожа на човечкото тело“ и „кралица на влакна“.

9. Спандекс

Спандекс е еден вид еластични влакна, систематското име полиуретанско влакно. Спандекс беше успешно промовиран од Баер во Германија во 1937 година, а DuPont во САД започна индустриско производство во 1959 година. Спандекс има одлична еластичност. Јачината е 2 ~ 3 пати поголема од онаа на латекс свилата, линеарната густина е пофина и поотпорна на хемиска деградација. Спандекс има добра киселинска и алкална отпорност, отпорност на пот, отпорност на морска вода, отпорност на хемиско чистење и отпорност на абење.

Spandex е синтетичко влакно со извонредно издолжување на кршење (повеќе од 400%), низок модул и висока стапка на обновување на еластичноста. Бидејќи спандексот има висок степен на растегливост, може да се искористи за да се создаде облека со голема растегливост. Како што се: професионална спортска облека, фитнес костим, нуркачки костим, костим за капење, натпреварувачки костим за капење, кошаркарски костим, градник, трегери, панталони за скијање, фармерки, панталони, чорапи, затоплувачи за нозе, пелени, хулахопки, долна облека, onesie, облека што одговара, врвки, заштитна облека за хирургија, заштитна облека за логистички сили, возење велосипед со кратки ракави, елек за борење, костум за веслање, долна облека, облека за изведба, квалитетна облека итн.

Related Articles