World Class Textile Producer with Impeccable Quality

Како да се шие плетената ткаенина од Пике

Како да се шие плетената ткаенина од Пике
  • Apr 14, 2023
  • Индустриски увиди

Пике плетената ткаенина е популарен избор за изработка на облека, особено поло маици, поради нејзината текстурана површина и природата што дише. Сепак, шиењето пике плетена ткаенина може да биде предизвик, особено за оние кои се нови да работат со трикотажа. Еве неколку совети и техники за шиење пике плетена ткаенина.

  1. Изберете ја вистинската игла: Пике плетената ткаенина бара топка или растеглива игла, која е дизајнирана да навлезе во плетените ткаенини без да ги оштети или влече влакната. Големината на иглата ќе зависи од тежината на ткаенината.
  2. Користете ја вистинската нишка: користете полиестерска нишка која има одредено истегнување, бидејќи тоа ќе помогне конецот да се движи со ткаенината без да се скрши. Избегнувајте користење на памучен конец, бидејќи може лесно да се скине при шиење плетени ткаенини.
  3. Прилагодете ја напнатоста: прилагодете ја напнатоста на вашата машина за шиење за да спречите трупање или истегнување на ткаенината од форма. Експериментирајте со различни поставки додека не ја пронајдете вистинската напнатост за вашата ткаенина.
  4. Користете стабилизатор: Пике плетената ткаенина може да биде тешка за работа, бидејќи може да се истегне од лесно обликувајте. За да го спречите ова, користете стабилизатор, како што е спојување со спојување со спојување, за да ја зајакнете ткаенината и да не се истегнува.
  5. Вежбајте со белешки: пред да ја шиете облеката, вежбајте шиење на остатоци од истата ткаенина за да го тестирате изборот на тензија, игла и конец. Ова ќе ви помогне да избегнете грешки на вашиот последен проект.
  6. Правилно завршете ги шевовите: завршете ги шевовите со цик-цак или оверлок за да спречите труење на ткаенината. Ако имате сервер, ова е одлична опција за брзо и лесно завршување на шевовите.
  7. Притиснете нежно: плетената ткаенина од пике може да биде чувствителна на топлина, затоа користете ниска температура и притиснете нежно за да избегнете оштетување на ткаенината. Користете крпа за притискање доколку е потребно.
  8. Бидете трпеливи: шиењето пике плетена ткаенина може да биде предизвик, затоа бидете трпеливи и одвојте време. Не избрзувајте со процесот или може да завршите со облека што не ви стои правилно или да се распадне при перењето.

Шиењето пике плетена ткаенина може да биде малку незгодно, но со соодветни алатки и техники, можете да креирате прекрасни облеки кои се и стилски и удобни за носење. Не заборавајте да ја изберете вистинската игла и конец, да ја прилагодите затегнатоста, да користите стабилизатор, да вежбате на белешки, правилно да ги завршите шевовите, нежно притиснете и бидете трпеливи. Со овие совети, за кратко време ќе шиете пике плетена ткаенина како професионалец!

Related Articles