World Class Textile Producer with Impeccable Quality

Како да се произведе памучна ткаенина со суров памук

Како да се произведе памучна ткаенина со суров памук
  • Feb 17, 2023
  • Индустриски увиди

Производството на памучна ткаенина од сиров памук бара комбинација од традиционални техники и модерни машини. Процесот може да биде доста сложен и одзема многу време, но резултира со разновидна и удобна ткаенина која е широко користена низ целиот свет. Производство 100 памучна ткаенина за дресови од сиров памук вклучува неколку чекори.

Подготовка на памукот

Првиот чекор е да ги отстраните сите нечистотии од памукот. Сировиот памук се чисти со помош на процес наречен глодање, каде што памучните влакна се одвојуваат од семките, стеблата и листовите.

Кладирање

Откако ќе се одвојат памучните влакна, тие се исправаат и порамнуваат со помош на процес наречен кардирање. Кардирањето вклучува поминување на памучните влакна низ машина со жичени заби, која ги чешла и порамнува влакната во еднаква насока.

Се врти

Следниот чекор е предење, каде што памучните влакна се искривуваат во предиво. Ова може да се направи со помош на тркало или модерна машина за предење.

Ткаење

Штом ќе се направи предивото, тоа е подготвено да се вткае во ткаенина. Предивото се става на разбој, кој го преплетува предивото за да ја создаде ткаенината. Процесот на ткаење може да се направи рачно или со помош на моќен разбој.

Завршува

Откако ќе се исткае ткаенината, таа е завршена за да се подобри нејзината текстура, изглед и издржливост. Ова може да вклучува процеси како перење, белење, боење и печатење.

Сечење и шиење

На крајот, готовата ткаенина се сече во саканите форми и се шие во готови производи, како што се облека или домашен текстил.

Related Articles