World Class Textile Producer with Impeccable Quality

Откријте ја спецификацијата на плетената ткаенина за единечни дресови

Откријте ја спецификацијата на плетената ткаенина за единечни дресови
  • Mar 03, 2023
  • Индустриски увиди

Плетената ткаенина за единечни дресови е разновиден и популарен тип на плетена ткаенина во текстилната индустрија. Познат е по својата мала тежина, мекост и растегливост. Плетената ткаенина со единечна дрес е направена со испреплетување на низа петелки во еден ред, создавајќи мазна површина од едната страна и текстурана површина од другата страна. Оваа ткаенина е достапна во различни спецификации, кои може да се изберат врз основа на саканата крајна употреба.

Една важна спецификација за плетена ткаенина со единечна дрес е содржината на влакна. Најчесто се прави од 100% памук, но може да се направи и од мешавина на памук и синтетички влакна како полиестер или спандекс. Изборот на содржината на влакна зависи од наменетата употреба на ткаенината. Памукот е познат по својата мекост, дишење и издржливост, што го прави идеален за секојдневна облека, како што се маици, фустани и салонки. Синтетичките влакна додаваат истегнување и издржливост на ткаенината, што ја прави погодна за атлетско носење, костими за капење и други апликации каде растегнувањето и брзото сушење се важни.

Друга спецификација на единечна плетена ткаенина е тежината, која се мери во грами на квадратен метар (gsm). Лесна плетена ткаенина за единечни дресови обично тежи помеѓу 100-150 gsm, средна тежина помеѓу 150-200 gsm и тешка тежина помеѓу 200-300 gsm. Лесната ткаенина со единечна плетена маичка е идеална за летна облека, како што се маици, блузи и фустани, додека тешката плетена ткаенина со единечна дрес е погодна за зимска облека, како што се дуксери, дуксери и јакни.

Ширината на плетената ткаенина со еден дрес е уште една важна спецификација, која се движи од 30 инчи до 60 инчи. Ширината на ткаенината се одредува со машината за плетење што се користи за време на производството. Ширината на ткаенината влијае на количината на ткаенина потребна за одреден проект, како и на завесата и тежината на готовата облека.

Ткаенината со единечна плетена маичка може да се произведува и во различни завршни облоги, како што се брусена, чешлана или мерцеризирана. Исчешланите завршетоци создаваат помека, понејасна површина, додека чешланите завршетоци ги отстрануваат преостанатите нечистотии од ткаенината, што резултира со помазна површина. Мерцеризираните завршетоци ја подобруваат цврстината и сјајот на ткаенината, како и го намалуваат собирањето.

Плетената ткаенина за единечни дресови е разноврсна и широко употребувана плетена ткаенина во текстилната индустрија. Достапен е во различни спецификации, вклучувајќи содржина на влакна, тежина, ширина и завршна обработка, што може да се избере врз основа на наменетата употреба на ткаенината. Разбирањето на различните спецификации на плетената ткаенина со еден дрес може да им помогне на дизајнерите и производителите да ја изберат вистинската ткаенина за нивните проекти и да создадат висококвалитетна, издржлива облека.

Related Articles