World Class Textile Producer with Impeccable Quality

4 Редовни типови на ткаенини за облека

4 Редовни типови на ткаенини за облека
  • Jan 13, 2023
  • Индустриски увиди

Со оглед на големиот број видови ткаенини за облека, доаѓањето до комплетна листа е речиси невозможна задача која одзема многу време. Сепак, постојат неколку вообичаени типови кои проникнуваат во повеќето облици на секојдневна мода.

Еве кои видови ткаенини за фустани често ги гледате на дневна основа и неколку интересни информации за секоја ткаенина што би можеле да ги цените доколку сте љубител на ткаенини за фустани.

Памук - Секоја дискусија за ткаенините за облека на крајот започнува со памукот, најчестата ткаенина присутна во речиси сите видови облека. Всушност, постојат многу други видови ткаенина кои не се нарекуваат памук, туку се направени од значителен процент на памук. Некои од најчестите употреби на памукот во облеката вклучуваат тексас за фармерки, камбрик кој се користи за сини работни кошули и е потеклото на терминот „работник“, сомотски и многу други. Денес, проценетото годишно глобално производство на памук од производителот на плетена ткаенина е околу 25 милиони тони, од кои значителен процент оди исклучиво во текстилната индустрија.

Волна – Волната е еден од видовите ткаенини за облека што се собираат од животни, во овој случај од овци. Други ткаенини собрани од животни вклучуваат кашмир собран од кози и кивиут од алпака и камили. Зајаците се исто така извор на еден вид ткаенина позната како ангора, која се користи за џемпери и костуми. Што се однесува до волната, ткаенината нашироко се смета за главен производ во многу линии на облека. Многу деловни облеки, особено панталоните и панталоните, всушност се направени од волна поради својствата што ја задржуваат топлината, а да не зборуваме за класичното, формално чувство.

Кожа – Следејќи се со темата за животински ткаенини, кожата е еден од најпопуларните и најбараните производи за скапи линии на облека. Кожата е одлична затоа што е издржлив и флексибилен материјал и наоѓа многу намени од јакни до панталони, чанти, па дури и чевли и ремени. Кожата бара обемна обработка и обработка за да биде погодна за облека, но во рацете на мајсторот за кожар, кожата е еден од најлесно препознатливите видови ткаенини за облека денес.

Свила – Свилата има многу специјализирани намени поради нејзината фина и извонредна текстура. Од античко време, свилата била високо ценета сопственост за кралевите и членовите на кралското семејство. Денес, апликациите остануваат исто толку квалитетни и ценети. Производството на свила главно доаѓа од инсекти како што се гасеници од молци и затоа има и ограничена понуда на располагање, за разлика од ткаенините направени од памук. Ова само ја зголемува привлечноста на свилата како материјал на избор за марами, убави фустани, долна облека и многу други намени.

Синтетички ткаенини - Ова се ткаенини направени од влакна кои се произведени со индустриски процеси. Во последниве години, зголемената побарувачка за различни видови ткаенини за облека служеше за забрзување на растот во индустриите што произведуваат синтетички ткаенини. Забележителни примери се најлон, полиестер и спандекс кои се претпочитаат поради нивната прифатлива цена и лесната достапност.

Каде би бил светот без сите тие видови ткаенини за облека? Ткаенините го изразуваат олицетворението на човечката креативност во модата и стилот. Тоа е материјал од соништата на идните дизајнери кои сакаат да го направат голем во Њујорк, Лондон, Париз или Милано. Со толку многу ткаенини за избор и многу инспирација за мотивирање, сите видови ткаенини за облека ќе продолжат да бидат сакани и обожавани. Сите на Земјата сигурно ќе имаат корист, бидејќи на крајот сите ние ги носиме овие ткаенини на некој начин, облик или форма.

Ако сте заинтересирани за ткаенини за облека и за што се користат, проверете ја нашата веб-страница и обемниот список на написи за различни ткаенини, од каде доаѓаат и за што се користат.

Related Articles